سال 9، شماره 2 - ( دو فصل‌نامه انجمن مهندسی صوتیات ايران پاییز و زمستان 1400 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 110-98 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (1271 مشاهده)
در محیط‌های عظیم آبی مانند اقیانوس‌ها و دریاها، امواج صوتی با توجه به سهولت انتشار، کاربرد وسیعی دارند که بررسی نحوه انتشار، علاوه بر کمک به ساخت سامانه‌ها و تجهیزات دقیق، می‌تواند در تجزیه و تحلیل و پردازش داده‌ها نیز بسیار مفید باشد. نحوه انتشار، به چگالی جرمی و سرعت امواج صوتی در این محیطِ کاملاً ناهمگن، وابسته است که این دو، خود به مؤلّفه‌هایی از قبیل دما، شوری و فشار بستگی دارند. در هر ناحیه از این محیط، شرایط مؤلّفه‌های ذکرشده کاملاً منحصر به‌فرد هستند، بنابراین به‌عنوان نمونه، دو ناحیه در اقیانوس اطلس و اقیانوس هند مورد مطالعه قرار گرفتند و پس از استخراج تغییرات مؤلّفه‌های بالا در عمق، با به‌کارگیری روش کاربردی ماتریس انتقال، میزان انتشار و استهلاک امواج صوتی در این نواحی بررسی شدند. نتایج نشان می‌دهند تغییرات قابل توجه شوری و دما در لایه‌های نزدیک سطح، موجب تغییرات محسوس چگالی جرمی و سرعت انتشار صوتی و به دنبال آن مقاومت ظاهری صوتی می‌شود. هم‌چنین در لایههای متنوع رسوبی نزدیک کف اقیانوس، مقاومت ظاهری صوتی تغییرات شدید و ناگهانی را تجربه می‌کند و کاهش حدود 55 درصدی ضریب تراگسیل را موجب می‌شود.
متن کامل [PDF 1188 kb]   (603 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: آوصوتیّات
دریافت: 1400/7/16 | پذیرش: 1400/12/20 | انتشار: 1400/12/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.