محمدرضا خلیل آبادی، حسین شاهمیرزایی، سعید دانش مهر، سال ۱۰، شماره ۲ - ( دو فصلنامه انجمن مهندسی صوتیات ايران پاییز و زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
فناوریهای مرتبط با صوتیات زیرآب، به منظور ارتباطات زیرآب، تعیین موقعیت و کشف هدفهای ناشناخته زیر دریا، عمقیابی، نقشهبرداری بستر دریا، کشتیرانی، ناوبری و غیره مورد استفاده قرار میگیرند. برآورد کارایی و بازده تجهیزات امواج صوتی زیرآب مستلزم الگوسازی امواج صوتی زیرآب است. در این پژوهش، به منظور اجرای سناریوهای مختلف الگوسازی انتشار امواج صوتی در آبهای خلیج عمان، از روشهای مختلف حل معادلات امواج صوتی و به تبع آن از الگوهای صوتی متعدد استفاده شده است. در ادامه نتایج این سناریوها بررسی و مقایسه شدهاند. نتایج نشان میدهند کهالگوسازی فشار امواج صوتی و تلفات انتقال حاصلشده از الگوهای امواج صوتی به عمق آب، مسائل مستقل با بسامد (پایین و بالا) و وابسته به برد (کوتاه یا بلند) مرتبط هستند.
محمدرضا خلیل آبادی، سعید دانش مهر، سال ۱۱، شماره ۲ - ( دو فصلنامه انجمن مهندسی صوتیات ايران پاییز و زمستان ۱۴۰۲ )
چکیده
در این پژوهش تلاش شده است با استفاده از دادههای دما و شوری نسبت به عمق، طی یک دوره آماری ۲۰ ساله در اقیانوس هند و محاسبه نیمرخ سرعت صدا، تغییرات فصلی متغیرهای هیدروفیزیکی مشاهده شود. با استفاده از فرمول مکنزی، سرعت صدا در منطقه مورد مطالعه، محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تغییرات فصلی در نیمرخ صدای اقیانوس هند به صورت مرتب در طول سال رخ میدهد. این تغییرات بیشتر به عواملی مانند جریانات اقیانوسی، شرایط آب و هوایی و تغییرات در سطح آب در ارتباط هستند. با ترسیم نیمرخهای این دادهها مشاهده میشود که آب دریا دارای چینهبندی چگالی است و دما شیبهای فصلی و دایمی و در نتیجه آن کالهای (کانالهای) صوتی فصلی و دایمی در اعماق اقیانوس تشکیل میگردد.