در پژوهش حاضر شبهسنجهای صوتی برای القای امواج صوتی بر پیاز زعفران در محیط کنترلشده و به روش هواکشت بررسی گردیدهاند. برای این منظور ابتدا جعبه صوتی، ابزار و شرایط ایجاد صدا در یک جعبه، بدون تأثیر بر جعبه مجاور بدون صدا طراحی و آماده شد. با توجه به محل قرارگرفتن بلندگو، شبهسنجهای صوتی در چهار نقطه درون جعبه شامل درب-سمت چپ، درب-سمت راست، دیوار جانبی-سمت راست و سقف اندازهگیری شدند. براساس تحلیل شبهسنجهای صوتی بهدست آمده، صدادهی به دو گروه از پیازهای زعفران تحت تراز فشار صدای معادل 77 دسیبل انجام شد. در گروه اول صدادهی با بسامدهای 500، 1000، 2000 هرتز در دورههای مختلف گلانگیزی، گلدهی و کل دوره (گلانگیزی و گلدهی) صورت گرفت. در گروه دوم، صدادهی بر روی پیازها فقط در دوره گلدهی و با بسامدهای 4000، 8000، 12000 و 16000 هرتزانجام شد. نتایج آماری از میزان گلدهی پیازهای زعفران نشان دادند که با شرایط صوتی در نظر گرفتهشده تعداد گل تولیدشده توسط پیازهای صدادهیشده نسبت به کنترل تفاوت معنیدار نداشتند (0/05P>).
Razavizadeh B, Faezian A. Investigating the acoustic parameters for sounding saffron corms in greenhouse cultivation condition (Research Article). مجله علمی پژوهشی انجمن مهندسی صوتیات ایران. 2020; 8 (1) :78-87 URL: http://joasi.ir/article-1-175-fa.html
رضویزاده بیبی مرضیه، فائزیان علی. بررسی شبهسنجهای صوتی برای صدادهی به پیاز زعفران در شرایط کشت گلخانهای (مقاله پژوهشی). مجله علمی پژوهشی انجمن مهندسی صوتیات ایران. 1399; 8 (1) :78-87